Logo Prevare Hrišćanstvo i brak
rss FB
Pregled Lista topika


Prema hršćanskom učenju, brak je doživotna zajednica između muškarca i žene.

Jedinstvo muža i žene je nešto najbliže od svih ljudskih odnosa. „ Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo.“ (Knjiga Postanka. 2:24)

Hršćanski brak započinje vjenčanjem u crkvi pred svećenikom i najmanje dva svjedoka (kumovi). Ženidbena veza traje do smrti muža ili žene. Brak je nerazješiv, osim ako se proglasi ništavnim od strane crkvene vlasti, ako postoje opravdani razlozi.

Teški grijesi protiv braka su:
҉ preljub,
҉ mnogoženstvo,
҉ odbacivanje plodnosti i
҉ rastava.
Po hrišćanskom verovanju, Brak je sveta tajna kroz koju Duh Sveti sjedinjuje u jedno biće hrišćane i hrišćanke koji pred sveštenikom nepokolebljivo izjave da će se cio svoj život uzajamno voljeti i jedno drugom biti vjerni, i koji primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje djece.
Hrišćani vjeruju da je Bog u Raju blagoslovio praroditelje Adama i Evu i rekao im: "Rađajte se, i množite se i napunite Zemlju. " (Postanje 1,28).
Starozavjetna biblijska kazna za preljub je bila smrt. Danas Biblija ne predlaže nijednu takvu kaznu za preljub. Preljub može biti oprošten.
U Novom zavjetu Isus je uveo novi zakon. Plaća za grijeh je i dalje vječna smrt (Rimljanima 6,23), ali preljub više ne iziskuje civilnu smrtnu kaznu. Moderni kršćani ne žive pod starozavjetnom teokracijom i nije im zapovjeđeno da čine zlo onima koji čine grijeh.
Starozavjetni zakoni nabrajaju nekoliko čina kažnjivih smrću, uključujući preljub. “Čovjek koji počini preljub sa ženom svoga susjeda neka se kazni smrću – i preljubnik i preljubnica.” (Levitski zakonik 20,10)
Danas Biblija ne predlaže nijednu takvu kaznu za preljub. Međutim, čin preljuba ima određenu kaznu.
Seksualni grijeh je prestup počinjen protiv vlastitog tijela (1. Korinćanima 6,18).

Knjiga Izreka upozorava na posljedice preljuba: gubitak časti i snage (Izreke 5,9-11), uništen ugled (Izreke 5,14), ropstvo i smrt (Izreke 5,22-23), samo-uništenje (Izreke 6,32), i osveta ljubomornog muža (Izreke 6,34).
” Može li ko nositi oganj u njedrima a da mu se odjeća ne upali? Može li ko hoditi po živom ugljevlju a svojih nogu da ne ožeže? Tako biva onomu ko ide k ženi svoga bližnjega: neće ostati bez kazne ko god se nje dotakne.”(Izreke 6,27-29)
Preljub, bračna nevjera i prevara je bio jedan od razloga za nastanak aglikanske crkve. h8
Kad su crkvene vlasti i papa odbile Henrikov zahtjev za poništenje braka s Katarinom Aragonskom, on se Atom o supremaciji 1532. proglasio poglavarom Engleske crkve koja je postala nezavisna od Rima.
O jednom od najvećih preljubnika i njegovim nesretnim ženama možete saznati više ako kliknete na njegovu sliku.
MT